Låna pengar av dig själv

Låna pengar av dig själv genom att lämna ett föremål till en pantbank.

Pantbanker – Låna pengar av dig själv!

Hos en pantbank kan du låna pengar av dig själv genom att lämna ett föremål, som guld, guldsmycken, matsilver, klockor, musikinstrument, hemelektronik, konst, antikviteter, kameror, etc. i pant för det du lånar. Om du inte betalar eller löser in panten inom den tid som pantbanken har satt kan pantbanken sälja föremålet och kvitta den mot lånet.

  • Ett lån hos en svensk pantbank löper oftast över en till fyra månader, men du kan förlänga det mot en avgift.
  • För att få låna måste du ha fyllt 18 år och visa en giltig fotolegitimation. Du kan också behöva bevisa att du äger föremålet du vill pantsätta.

Om du inte löser in ditt lån.

Kan du inte lösa in ditt lån på förfallodagen så går det oftast att förlänga lånet genom att betala av kostnaderna samt betala en ny expeditionsavgift. Då blir det ett helt nytt lån på fyra månader.

Efter förfallodagen är det en frist på ytterligare två månader innan pantbanken har rätt att sälja din pant.

Om du inte löser in ditt lån går din pant på auktion. Säljs föremålet för mer pengar så skall pantbanken överlämna det eventuella överskottet till dig. Du blir dock aldrig betalningsansvarig om en pant säljs för ett lägre belopp så att ett underskott uppstår. Pantbankerna har en genomsnittlig effektiv ränta på ca 3 % per månad eller omkring 43 % per år.


Det lönar sig att jämföra pantbanker.

Pantbankerna kan ha olika räntor och avgifter och därför lönar det sig att kolla olika pantbanker innan du lämnar in din pant. Det tillkommer alltid en uppläggningskostnad eller avgift utöver räntan för varje lån/föremål.

Svenska Pantbanksföreningen ger följande exempel på sin hemsida.

Ränta 3,5 % av lånebeloppet per månad = 42 % per år:

  • Om du lånar 300 kr kostar lånet 10,50 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 500 kr kostar lånet 17,50 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 1000 kr kostar lånet 35 kr i ränta per månad.
  • Om du lånar 5000 kr kostar lånet 175 kr i ränta per månad.

Räntan betalas när du löser eller förlänger ditt lån; inte varje månad.

Tillstånd enligt pantbankslagen.

Att driva en pantbanksverksamhet kräver tillstånd från länsstyrelsen och det är reglerat som andra banker. En pantbank skall följa Pantbankslagen. Det finns ett 40-tal pantbanker i Sverige och dessa har en organisation som heter Svenska Pantbanksföreningen.

Pantbanksaffärer över Internet


Läs mer: