Smslån, snabblån och mobillån

Smslån, snabblån, mobillån, mikrolån, onlinelån och superlån är olika namn på samma typ av lån.

Det är dyrt att låna pengar snabbt genom smslån, mobillån, snabblån, privatlån, mikrolån, onlinelån, superlån eller banklån.

Alla dessa typer av lån som t.ex. smslån, gör det enkelt att låna pengar och det är ofta mindre summor som lånas ut, även för dig som har betalningsanmärkning. När du får låna pengar snabbt är det tyvärr också dyra lån som du helst skall undvika. Låna pengar på detta sätt skall du bara göra om du absolut måste.

Tips – Kolla med banken först eller samla dina lån för bättre villkor.

Kolla först med din bank, om du kan få ett bättre lån. Är du med i facket så kolla om du kan få ett s.k. medlemslån. Många fackföreningar har tecknat särskilda avtal med banker så att du kan få ett mer fördelaktigt lån. Om du har dragit på dig dyra smslån kan det vara en mycket god investering att försöka få byta dina lån och betala av dessa dyrare lån. Kolla med din bank eller fack.

Smslån

Sms lån är ett snabblån (kredit) där du kan låna mindre summor, ofta 1 000 till 5 000 kronor. Lånet är mycket enkelt att låna och kan ibland göras från en mobil genom att skicka ett sms. Det är mer vanligt att man gör det via nätet på långivarens hemsida. Dessa lån innebär att du får pengarna direkt, men också att kredittiden är kort och att du får betala mycket för att få låna pengarna. Kostnader för avgifter och räntor är höga. Snabblån är utan tvekan det dyraste lån du kan ta.

När pengarna inte räcker till och du behöver låna.

Tänk efter före du börjar ta lån.

  • Har du försökt dra ner dina kostnader – något som du faktiskt inte behöver köpa.
  • Har du försökt prata med dem du redan har skulder till – banken etc. Kan du få skjuta upp betalningar?
  • Har du försökt kontakta budgetrådgivningen i din kommun? Ring kommunens växel och fråga efter rätt person att prata med.
  • Har du prövat andra lösningar som pantbanken där du lånar av dig själv.

Kan du lita på företaget?

I Sverige räcker det att bolaget som lånar ut pengar gör en registreringsanmälan till Finansinspektionen. Bolaget behöver alltså inte något tillstånd. Konsumentverket är den myndighet som utövar tillsyn över företagen som lånar ut pengar. Du bör därför vara misstänksam och bara låna om du nu måste, av företag som du känner att du kan lita på.

Andra länder

De flesta länder har mycket hårdare regler och kontroll av dessa företag än Sverige. I England kallar man dessa lån för Payday Loans och de är mer reglerade.

Låna av dig själv

Det kan var betydligt billigare att låna pengar av sig själv på en pantbank. Läs mer på följande sidor.


Tips – Försök att söka pengar från en stiftelse eller fond – läs mer här: