Så här tjänar du pengar på Instagram

Tips och strategier för att tjäna pengar på Instagram.

Tips och strategier för att tjäna pengar på Instagram.

Instagram har på senare år blivit en central plattform för marknadsföring och varumärkesbyggande. Det är en social plattform där miljontals människor kan dela bilder och videos med varandra. Men det är också en plattform som har potential att skapa inkomster för användare som har en stor följarskara.

Att ha en stark närvaro på Instagram kan hjälpa dig att bygga upp ditt personliga varumärke och nå ut till en stor publik. Men för att kunna tjäna pengar på plattformen krävs det en strategisk plan och noggrannhet.

Här är några tips för att tjäna pengar på Instagram:

 • Skapa ett engagerande innehåll: Att ha ett innehåll som engagerar och intresserar dina följare är nyckeln till att bygga en stark följarskara. Du kan skapa innehåll som inspirerar, underhåller eller informerar. Tänk på att variera innehållet och inte bara fokusera på en typ av innehåll.
 • Samarbeta med varumärken: Ett av de vanligaste sätten att tjäna pengar på Instagram är genom att samarbeta med varumärken. Detta innebär att du gör reklam för deras produkter eller tjänster i dina inlägg eller i din story.
 • Skapa egna produkter: Om du har en stor följarskara som engagerar sig i ditt innehåll kan du också överväga att skapa egna produkter som du kan sälja. Det kan vara allt från kläder till digitala produkter som e-böcker eller kurser.
 • Affiliate-marknadsföring: Genom att använda affiliate-länkar kan du tjäna pengar på att rekommendera produkter till dina följare. Du får en provision varje gång någon köper en produkt genom din länk.
 • Försäljning av annonsering: Om du har en stor följarskara kan du också sälja annonsering i dina inlägg eller storys till företag eller varumärken.

Dåliga strategier för att tjäna pengar på Instagram:

 • Köpa följare eller gilla-markeringar: Att köpa följare eller gilla-markeringar kan verka lockande, men det kan ha negativa konsekvenser för din följarskara och ditt varumärke.
 • Använda förbjudna hashtaggar: Instagram har en lista över förbjudna hashtaggar som du inte bör använda. Användning av dessa hashtaggar kan leda till att ditt konto straffas. Några exempel på ord som för närvarande anses vara olämpliga:
  • Hatfullt eller diskriminerande språk, inklusive rasism, sexism och homofobi.
  • Våld eller hot om våld, inklusive vapenrelaterade ord och hot mot enskilda personer eller grupper.
  • Självskadebeteende, inklusive ord som uppmuntrar till ätstörningar, självskadebeteende eller självmord.
  • Nakenhet eller sexuellt innehåll, inklusive pornografiska termer eller utmanande bilder.
  • Droger eller drogmissbruk, inklusive ord som uppmuntrar till användning eller försäljning av droger.
  • Terrorism eller extremism, inklusive ord som används av terroristgrupper eller som uppmuntrar till våld.
 • Kopiera innehåll från andra användare: Att kopiera innehåll från andra användare är ett allvarligt brott på Instagram och kan leda till att ditt konto straffas eller tas bort.
 • Posta irrelevant innehåll: Att posta irrelevant innehåll som inte är relaterat till din nisch eller din målgrupp kan leda till att du tappar följare och minskar din synlighet på plattformen.
 • Spammarknadsföring: Att spammarknadsföra produkter eller tjänster kan irritera din följarskara och minska din trovärdighet.

Några ämnesområden som kan vara lönsamma om du har en stor följarskara:

 • Mode och skönhet: Detta är en av de mest populära nischerna på Instagram, med många influencers som samarbetar med varumärken för att marknadsföra kläder, smink och skönhetsprodukter.
 • Resor: Resor är ett annat populärt ämnesområde på Instagram, med influencers som samarbetar med resebolag och hotell för att marknadsföra destinationer och resor.
 • Fitness och hälsa: Influencers inom fitness och hälsa kan samarbeta med tränings- och hälsobolag för att marknadsföra produkter och tjänster som kosttillskott, träningsprogram och hälsosam mat.
 • Mat: Matnischen på Instagram är mycket populär, med influencers som samarbetar med restauranger och matvarumärken för att marknadsföra produkter och tjänster.
 • Fotografi: Influencers inom fotografi kan samarbeta med fotobolag och varumärken för att marknadsföra kameror, objektiv och andra fotorelaterade produkter.
 • Livsstil: Livsstilsinfluencers kan samarbeta med varumärken inom en mängd olika kategorier, inklusive mode, resor och hälsa, för att marknadsföra en livsstil som inspirerar deras följare.
 • Teknik: Influencers inom tekniknischen kan samarbeta med teknikbolag för att marknadsföra produkter och tjänster inom teknik och elektronik.
 • Mikronischer: Istället för att rikta sig till en bred målgrupp kan du välja en mikronisch och fokusera på en specifik nisch. Genom att göra detta kan du engagera en mer trogen publik och öka din följarskara.

Det är viktigt att notera att dessa är bara några av många nischer på Instagram och att det är viktigt att hitta en nisch som passar din personlighet och intressen. Ju mer engagerad du är i ditt ämnesområde, desto mer sannolikt är det att du kommer att bygga en lojal följarskara och skapa inkomster på Instagram.


När det gäller att förvänta sig inkomster på Instagram är det viktigt att förstå att det inte är någon garanti för att tjäna stora pengar även om du har en stor följarskara. Inkomster på Instagram beror på många faktorer som hur engagerade dina följare är, vilken nisch du verkar inom och hur du väljer att tjäna pengar. Generellt sett kan du förvänta dig högre inkomster ju fler följare du har, men det är inte det enda som räknas.

Det är också viktigt att tänka på att tjäna pengar på Instagram kräver tålamod och hårt arbete. Att bygga en stor följarskara tar tid och att skapa kvalitativt innehåll som engagerar dina följare kräver kreativitet och ansträngning.

Instagram vara en mycket lönsam plattform om du har en strategisk plan och engagerar dig i att skapa kvalitativt innehåll som engagerar dina följare. Genom att samarbeta med varumärken, skapa egna produkter och använda affiliate-marknadsföring kan du tjäna pengar på plattformen.


Läs mer: